25 Kasım 2010 Perşembe

kaşık helvası

günaydın arkadaşlar.herkese hayırlı cumalar diliyorum.bugun vereceğim tarif inanın çok özel.mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.çoruma ait olan tarifi geçen hafta arkadaşım gününde yapmıştı.kaşık helvası yapımı kolay gibi görünüp biraz dikkat edilmesi gerekn bir tarif.kurabiye tatında kavrulmuş unun tadı var.fırında pişirmeden yapılıyor.kesinlikle elle yenmesi tavsiye edilir.nasıl yapıldığını ayrıntılı anlatmaya çalışacam.yapım aşamalarını resimleyemedim ama ileride onuda yayınlamayı istiyorum.bu arada sürekli tarif isteyen arkadaşlarımda burdan alıp denebilecekler.
malzeme:3 su bardağı un
1pk margarin(tereyağla denemedim.isteyen deneyebilir)
1 su bardağı pudra şekeri
1pk vanilya
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz(bıçakla doğransa daha iyi olur)
yapılışı:
büyük bir teflon tava veya tencereyi ocağın üstüne koyuyoruz.margarini içine koyup erimesini bekliyoruz.eridikten sonra unu ilave edip kısık ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarakkavuruyoruz.dikkat edilmesi gereken nokta kavrulma işinin kısık ateşte yaklaşık yarım saat olması.yuksek ateşte olursa un bırden kavrulur ve istenen tat olmaz.buna dikkat edilmesi gerekiyor.yarım saat kavrulduktan sonra unun rengi değişiyor.hafif pembe olunca ocaktan alınır.tezgaha alınan tencereye soğumadan pudra şekeri,vanilya,ceviz ilave edilir ve karıştırılır.
karıştırdıktan sonra soğumaya bırakmadan elimize aldığımız bir yemek kaşığıyla bir kaşık alıyoruz ve kaşığa avucumuzun içiyle sıkıca bastırıyoruzki helva kaşığın şeklini alsın.daha sonra kaşığı ters çevirip helvayı kaşıktan çıkarıp servis tabağına alıyoruz.biraz bekletince üstüne pudra şekeri ekerek servis yapıyoruz.
afiyet olsun.

Hiç yorum yok: